|
Auteur | Message |
---|
tiote bellotte
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 3111 Dins le beaujolais (69)
| Sujet: Les Patacons Sam 26 Déc 2009 - 14:47 | |
|
voici ma cloche à patacons que m'a offerte ma grand mère, chez nous c'était mon grand père le roi des patacons et quand j'en fais (rarement, j'avoue) ça n'a jamais le même goût que les patacons de mon grand père, sans doute parce qu'il les cuisaient sur la braise.... donc pour faire des patacons : première versioncouper des pommes de terres en rondelles épaisses, ainsi que des oignons alterner dans la tourtière, (en montant et en respectant la forme de la cloche) une couche de pommes de terre, une couche d'oignons poser la cloche (si on a pas de cloche on peut faire cette recette dans une terrine en terre) et laisser cuire au four pas trop chaud (env 150°- 180°) au moins 1 heure si on a peur que cela attache on peut mettre un peu de matières grasses, mais c'était notre plaisir quand on était jeunes de "gratter" la première couche qui avait attachée... deuxième version (celle que faisait mon grand père) :pour ceux ayant un poêle ou une cheminée disposer de la cendre dans le plat, poser dessus les pommes de terre coupées en deux avec leur peau) et les oigons en rondelles mettre la cloche par dessus, disposer de la cendre tout autour pour fermer hermétiquement disposer sur la braise chaude, cuire env 1 h....... |
Dernière édition par tiote bellotte le Lun 22 Aoû 2011 - 23:05, édité 1 fois |
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Dim 21 Aoû 2011 - 17:18 | |
|
In faijot les mêmes qu'tin gran père. disposer de la cendre tout autour pour fermer hermétiquementIn métot des chintes aussi, et surtout j' oublios, les cornichons et les tiots ognons faits à l' époque aveuc du vrai vinaique et non aveuc d' l' acite comme ach't'heure |
|
| |
batisse
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 5194 St Dié dins les Vosges
| Sujet: Re: Les Patacons Dim 21 Aoû 2011 - 17:19 | |
|
Et après? Ch'est des chintes de carbon? Si que te ne veux nin in minger de trop, i dot rester grammint de restes intouchapes au fond du plat énon? Les chintes is sont là pour quo? Pour donner du goût? Du gout de chintes de carbon? Ch'est nin pour dire, mais i a miux. Infin, je trouve... Et les ronds d'oignons, te les mets directemint au bac à l'ordure vu qu'is sont posés dins les chintes? Is sont là foque pour le sintimint? Cha fait un mélinche des sintimints de chintes de carbon et d'oignons alors? Pour mi ch'est eune drôle d'arcette cha... Ou alors.... ch'est qu'à cause que ch'est expliqué par eune guernoule les hommes is n'ont aucune chince de comprinte. Je vote pour cha |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 18:31 | |
|
Té comprinds vite mais faut bin t' espliquer. J' arcomminche ! ! Té mets les patates d'sur eune grosse tourtière, aveuc des gros oignons tout cha posé d' sur les épluchures d' patate. Té plaches la d' sure l' cloque espéciale in tierre. Pour pas que l' feumée qu' alle s' saufe, té mets des chintes d' carbon ....A L ESTERIEUR. TOUT L' TOUR DE L' CLOQUE ...... . Cha dot finquer ....sec.....et imbaumer tout tin coron... . Quand qu' inlièfes l' cloque, qu' té vos les patates dorèes comme des harangs saur ! ! ! ! des cornichons d' avant guerre, du pâté d' lapin de t' grand'mère un bon verre d' pinard ...! ! ! après cha t' as pu qu' à daller t'confesser à tin curé pour avoir commis un péché d' gourmandisse.... |
|
| |
batisse
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 5194 St Dié dins les Vosges
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 20:11 | |
|
- tiote bellotte a écrit:
deuxième version (celle que faisait mon grand père) : pour ceux ayant un poêle ou une cheminée disposer de la cendre dans le plat, poser dessus les pommes de terre coupées en deux avec leur peau) et les oigons en rondelles mettre la cloche par dessus, disposer de la cendre tout autour pour fermer hermétiquement disposer sur la braise chaude, cuire env 1 h....... Te veux me faire passer pour un balochard, mais je sais lire quind même.... Dins s'famile à l'cheftaine, in mingeot des chintes de carbon. Armarque, i parait que le carbon ch'est bon pour les boyaux. Et que cha impêche de péter. Mais à m'mote que ch'est du carbon de bos. Et nin des chintes. Vinguette, tchand qu'in vot les crottes qu'is font les quiens d'à ch't'heure qui mingtent des croquettes, les pompes à brun de l'région à l'cheftaine elles devottent avoir de l'misère.... Te chios sec cheftaine énon? Pis rudemint noir énon? |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 20:35 | |
|
Des patates all chinte cha s' fait aussi. . Quand qu' j' étos aus travaux forchés, in apportot tertousses nos pennes tierre après avoir fait eune armarque d' dur pour les arconnaîte à ch' forgeron. I faijot un lit d' chintes rouges, posot les patates d' sur et armuchot tout cha pas d' zous un tiot terril d' chintes toutes rouches elles aussi . Eune heure après, in récupérot nos patates toutes noirtes In grattot l' noir et in avot d' succulintes patates bin cuites ........ . Bin sur in les ouvrot pas pour mète d' l'aéle du sé, du poife la d' sure. ....... In camping in faijot un fu d' enfer aveuc des sarments d' vine, j' faijos cuire les patates d' tout l' coron comme cha. Les camarates campeurs ils avotent jamais vu eune cuisine d' Gaulois comme cha. ..... Tout cha pour dire q'in peut placher des patates pas d'zpous eune cloche, d' sur des chintes . Du moins jé l' cros. |
|
| |
batisse
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 5194 St Dié dins les Vosges
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 21:07 | |
|
Dins tes recettes, ch'est des braises, nin des chintes... L'cheftaine elle dit de poser les rondelles d'oignons chu des chintes.
Mi, cha me laisse baba! |
|
| |
tiote bellotte
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 3111 Dins le beaujolais (69)
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 21:16 | |
|
Mais non Batisse, i a que l'PIEAU des 1/2 pemmes tierre qui touchent l'cendre -eune tiote couche- les oignons in rondelle is sont posés d'sus la chair de l'pemme tierre.... in estpas des sauvaches dins l'famile, in minge pas les cendres (pas même l'mercredi ) |
|
| |
batisse
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 5194 St Dié dins les Vosges
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 21:23 | |
|
Mi je veux bin, mais à quo qu'is servtent ches chintes? A donner du goût de chinte?
Pourquo nin de l'tierre, du sape, des cailloux ou des séquos ainsi qui sont nin aussi "salissints"?
Je confirme que cha m'étonne. J'in chus comme qui dirot ébaubi! |
|
| |
Roger
Sexe : Date d'inscription : 17/12/2009 Messages : 1281 Henin Beaumont
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 22:43 | |
|
- Citation :
- Mi je veux bin, mais à quo qu'is servtent ches chintes?
Ch'est pour bin caler chés demi pemmes terre in les infonçant in tiot peu dins chés chintes... Si t'as jamais mingé cha Batisse, j'peux t'dire que ch'est un vrai régal,min père i rajoutot un tiot éclat d'ail in plus de chés ognons,et pis un tiote branque de thym,un tiot morciau d'feuille de laurier, j'te dis pas l'odeur dins l'mason... j'min pourlèque! |
|
| |
tiote bellotte
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 3111 Dins le beaujolais (69)
| Sujet: Re: Les Patacons Lun 22 Aoû 2011 - 23:07 | |
|
valà j'ai armis dins l'sujet l'photo qui avot disparu de l'cloque à patacons... |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 9:10 | |
|
Les chintes d' carbon ch' est bin sec, cha salit pas les patacons. Les chintes d' bos, ch' est pas parèle, cha purifie l' haleine..' In les minche pas.... les chintes ? ? ? ? |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 9:22 | |
|
Chez vos parints, les grosses patates n' étotent pas copées in deux, creusées pour placher d' l' ale, du sé du poife, du thym et arfreumées aveuc des buquettes ou des clos? ? ? .......' Les chintes cha salit pas ! ! ! ............ . M'matante alle faijot des patacons in rondelles dins eune cocotte in fonte et alle métot du café dins l' fond (pas d' chintes). |
|
| |
Matante
Sexe : Date d'inscription : 28/12/2009 Messages : 781 au Nord
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 9:43 | |
|
Des grains d'café alors pa'c'que j'vos pas cuire les patacons au bain-marie ! Quoque, cha pourrait plaire à Batisse ! |
|
| |
Invité Invité
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 10:23 | |
|
nous in étant jonnes, in creusot eine grosse pétote, in mettos du bure du thym et in moniau gris ou in mouviard ed dins in mettos cha dins des braises bien rouche, t'as connu cha pépé !! |
|
| |
Invité Invité
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 10:24 | |
|
in à meme fait cuire in lapin al moutarde dins ches braises!! |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 11:54 | |
|
- Matante a écrit:
- Des grains d'café alors pa'c'que j'vos pas cuire les patacons au bain-marie ! Quoque, cha pourrait plaire à Batisse !
Un tiot fond d' café pour parfumer les patacons qui n' étotent pas cuits au bain marie bin sue mais comme sous eune cloque. 0 @+ .i |
|
| |
Invité Invité
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 12:00 | |
|
j'auros mis plutot des grains ed chicoré |
|
| |
min nain
Date d'inscription : 11/06/2011 Messages : 391 Hérault
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 12:20 | |
|
Jé n'savos pos qu'mes parints ,is faisottent des "patacons". Pourtant, on in mingeot souvint in hiver. Dins unne cocotte in fonte, is mettottent des pemmes tière coupées in 2, et non épluchées et des oignons et is faisottent cuire cha à l'étouffée. Ch'est vrai que tout l'monte i s'régalot, aveuc du pâté et des oignons jaunes conservés dins du vinaigue d'alcool coloré. Ch'étot vraimint bon! Merci tiote bellotte, J'vas essayer J'me rappelle que l'piau d'el pétote, elle dev'not toute déséchée et croustillante. In pouvot la croquer si in voulot car y avot pas d'chintes |
|
| |
tiote bellotte
Sexe : Date d'inscription : 22/12/2009 Messages : 3111 Dins le beaujolais (69)
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 13:05 | |
|
Mi j'sus continte de vir qu'un sujet mis in décempe 2009, dins les premi jours du forum, seuche toudis d'actualité... cha permet aussi aux nouvieaux mempes de découvrir chés "viux" sujets |
|
| |
pistouille2
Sexe : Date d'inscription : 11/04/2011 Messages : 214 la seyne sur mer
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 16:23 | |
|
Ma grand mère faisait aussi la même chose et elle était Italienne et je me régalais aussi, que de souvenirs merci |
|
| |
pépéPéBé
Sexe : Date d'inscription : 25/12/2009 Messages : 4646 Wimille 62126
| Sujet: Re: Les Patacons Mar 23 Aoû 2011 - 17:19 | |
|
Mi j' que j' arcache (recherche) ch' est l' vrai vinaique eude dins timps. Aveuc ch'ti qu'in vind ach't'heure, quand qu' in va picher in fait des tros dins nos godasses.... Même aveuc l' vin qui contient du sulfite ajouté, que dalle in n' arrife pas à in faire. ....... In n' vind qu' des salopries ach't"heure. ....... |
|
| |
Contenu sponsorisé
| Sujet: Re: Les Patacons | |
|
|
| |
|