In n'd'avot causé, mais "chu eune autre chaîne..."
Je ne vas rin dire, mais je note qu'incore eune fos in m'invot un coup de bottines dins mes guimpes. Eh ben je vas te rassurer, la Clo, le pudding, ch'est eune recette que je fais au pif aussi. In puq je cros qu'i a autint d'arcettes de pudding qu'i a de familes....
Par eximple, mi je fais cha in grind, nin comme ti que te te contintes de tros quignons de pain.
Nousautes ichi, avec m'femme et tous les afants, in avot eune huche à pain. Vu qu'in ne fait nin toudis tout comme tertous, la huche elle servot à ringer le pain qu'in n'avot pus beso. Elle se rimplissot à sin rythme, selon l'appêtit des morfals.
Tchand qu'elle comminchot à déborder, i n'd'a l'un ou l'autre qui se décidot à mettre le processus in route in dijint "papaaaaa! il faudrait penser à faire du pudding" (ouais, in causot français ichi, désolé).
Alors papa i prenot sin courache à deux mains et, à partir d'eune huche à pain pleine (cha dot faire facilemint 30 litres) i attaquot:
I fallot eune planque à découper, solite, et un poignard, solite aussi. Avec le poignard, in piquant vers l'planque, i fallot casser les restes de pain dur in morceaux assez tiots, qui étotent alors mis dins eune cocotte mineute grind modèle (dia 28, et i n'avot nin beso du couverque). Par au-dessur du pain, je versos du lait, un litre à l'fos. I fallot compter 5 litres. Je dis un à l'fos parce que intre chaque rimplissache de lait i fallot machucrer le pain dins l'cocote avec un presse purée (une grille avec un manche qui permet d'appuir dessur). Ch'est à dire qu'i fallot que le pain i boive le lait et qu'in puq i se casse in tous tiots morcieaux, qu'in ne sache pus que ch'étot du pain.
I fallot que cha aiche la consistince d'un dégueulis de cat. Ch'est nin très gastronomique, mais ch'est cha qui correspond le miux à l'réalité. I fallot aussi réussir, avec le presse purée, à aller cachi l'marchindise dins les coins du fond.
Bref, eune fos que l'cocotte elle étot pleine (in étot à 3 ou 4 cm du bord) passot la phase délicate de l'introduction des autres ingrédiints....
Je rajoutos à cha:
- eune plaquette de burre, bin ramolli, voire carrémint fondu
- au moins 1 kg de chuc in poute. Ou cristallisé, selon cha qu'i avot. Plutôt 2 kg qu'un d'ailleurs...
- au moins 6 oeufs
- quelques paquets de chuc vanillé
- eune life de raisins secs
- un bon tiers de litre de rhum
Et là i fallot la juer fine pour nin in mettre à côté in artouillint tout pour que cha soche bin homogène.
Après, i fallot trouver des plats pour incriquer tout cha dedins in tassint bin. I n'd'avot in général 4 ou 5: deux grinds rectingulaires so dijint qui n'attachtent nin (mais que je beurros quind même) chu eune hauteur de 4 à 5 cm, deux moules à cake, pis un plat in arcopal qu'in utilisot pour les rôtis et séquos ainsi. Ches 5 là is rintrotent insonne dins le four.
In mettot cha au four, thermostat caud et roule ma poule pour inviron tros quarts d'heure. Les rojins du dessur is virottent au noir.
Pour le bien i fallot démouler au sortir du four, pour laichi l'vapeur de lait bin s'in aller, pour donner un tiot simblint de croûte sèche. Un tiot simblant...
In tous les cas, ch'est nin arrivé souvint qu'in les laisse arfrodir avint d'attaquer le premi.
Ch'étot pour vir si qu'in sintot bin le goût du rhum...
Bien que cha conserve assez longtimps (i paraît...), l'seule façon de raisonner les goulaffes ch'étot de mettre deux ou tros puddings au congélo. Après cha in les arsortot un à l'fos et i fallot attinte qu'is dégèltent.
Hier au soir j'ai fait un grog et i m'est d'avis que ch'étot avec un reste de rhum qui restot de ch't'époque-là. Ch'est nin fameux pour le moral.... In a des fos de l'misère à imaginer qu'in fait eune séquo pour l'dernière fos, ou qu'in vot quelqu'un pour l'dernière fos.